Türkiye’de Bir İlk “Dede Torun El Ele Oyunlarımız Geleceğe”

28 Temmuz 2018
Yeşeren Okulları Geleneksel Çocuk Oyunları Kulübü öğrencilerinin TÜBİTAK projesi olarak hazırladığı “Dede Torun El Ele Oyunlarımız Geleceğe” konulu Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirildi. Bornova Nevvar Salih İşgören Huzurevi ve Yeşeren Okulları işbirliği ile bir araya gelen çocuk ve yaşlılar, huzurevinin bahçesinde iki gün boyunca unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunlarımızı oynadı.
Yeşeren Okulları Geleneksel Çocuk Oyunları Kulübü öğrencileri ve rehber öğretmenleri Ali İhsan Öz tarafından önce proje haline getirildi, sonra da huzurevi işbirliğiyle hayata geçirildi. Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Huzurevi Müdürü Başar Nacır; toplumun geçmişini ve geleceğini temsil eden çocuklarımız ile huzurevi sakinlerinin bir araya getirilmesi, kültürümüzün önemli bir bölümünü oluşturan geleneksel oyunlarımızın çocuklara anlatılması, tanıtılması ve dededen toruna aktarılmasının son derece önemli bir proje olduğunu söyledi.
Huzurevi sakinlerini ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 20 okulun öğrencilerini bir araya getiren proje; sosyal paylaşımları güçlendirmek suretiyle yaşlıları yenilenmeye ve üretmeye teşvik ederek; günümüzün dijital dünyasında teknolojinin olumsuz etkileri altında büyümek durumunda kalan çocuklarımıza, kültürümüzün zengin ve eğlenceli yönlerini aktarmayı hedefliyor. Çocuklara birçoğumuzun oynadığı geleneksel oyunlarımızı tanıtmak ve sevdirmek için büyüklerimiz çok çalıştı. Huzurevi sakinlerinin iki gün boyunca çocuklara gösterdiği ilgi görülmeye değerdi.  Çekimser adımlarla huzurevinin bahçesine giren çocuklar, o kadar güzel vakit geçirdi ki oyunların sonunda buradan ayrılmak istemedi.
Dokuz Kiremit, Alev Aldı, Mendil Kapmaca, Çelik Çomak, Yağ Satarım, Körebe gibi 10 farklı oyunun oynandığı etkinliğin açılış törenine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, Bornova Belediye Başkan Vekili Mustafa Akkaya, Bornova Nevvar Salih İşgören Huzurevi Müdürü Başar Nacır, Karşıyaka Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürü Turgay Akdoğan, Yeşeren Okulları Kurucu Temsilcisi Onur Paydaş, Okul Müdürü Niyazi Uyar öğretmenler ile veliler katıldı.
Okul Müdürü Niyazi Uyar yaptığı konuşmada “Dede Torun El Ele Oyunlarımız Geleceğe geleneksel çocuk oyunları şenliği, günümüzün dijital dünyasında yetişmekte olan bugünün çocuklarına büyüklerimizin oynadığı sokak oyunlarını tanıtmayı, toplumumuz geçmişi ve geleceğini temsil eden iki kuşağı bir araya getirerek ortak bir kültürel paydada buluşturmayı amaçlamaktadır. Kültür, bir milleti millet yapan en önemli faktörlerden biridir. Kültüre sahip çıkmak, milletin değerlerine, duygularına, geleceğine sahip çıkmak demektir” dedi.
Daha sonra Avrupa Birliği Projesine dönüşecek olan “Dede Torun Elele Oyunlarımız Geleceğe” Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliğine katılan tüm öğrencilere katılım belgesi verilirken, çocuk oyunlarını tanıtıcı broşürler dağıtıldı.
İki tam gün boyunca çocuklarla oyun oynayan, hepimize kapılarını ve gönlünü açan Bornova Nevvar Salih İşgören Huzurevi Müdürlüğüne ve huzurevi sakinlerine minnettarız. Aynı zamanda okulumuzun sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen bu güzel çalışmaya emeği geçen ve katılan herkese teşekkür ederiz.