Ocak Lise Tatil Bülteni

28 Temmuz 2018
Birçok öğrenci tatili kitap ve defteri bir köşeye atarak bütün günü televizyon veya bilgisayar başında gece geç saatlere kadar odasına kapanıp internet başında değerlendirme eğilimindedir. Böyle bir tatil anlayışı, öğrenciyi dinlenmekten çok yorar. Bu düzene sahip olmayan fizyolojik yapı önceleri öğrenciyi zorlar, daha sonra da yavaş yavaş fizyolojik bir tembellik başlar. Tatil boyunca tembelliğe alışan bünye okul açılınca eski düzenine dönmekte zorlanacağı gibi uzun süre de kendini toparlayamaz. Okul saatlerinde dikkat dağınıklığına neden olur.
Tatili verimli, sağlıklı, mutlu, eğlenceli geçirmek için öğrencilerin aileleriyle bir toplantı yapıp zaman planlaması hazırlaması gerekir. Bu programda dinlenme, eğlenme, arkadaş organizasyonları, oyunlar olduğu kadar zayıf derslerin telafisi ve kendinizi eksik gördüğünüz konuların tekrarı içinde zaman olmalıdır.
Ara tatil,  12. Sınıflar için sıçrama tahtası olabilir
Öğrenmek nasıl insani bir eylem ise unutma da insani bir eylemdir. Burada önemli olan, kişiye gerekli olan bilgilerin hafızada tutulmasıdır. Unutmanın çaresi ise yapılan anlamlı tekrar çalışmalarıdır. Tekrarlar, öğrenilenlerin kalıcılığını sağlamada, anlaşılmayan bilginin öğrenilmesinde ve yanlışları düzeltmede önemli bir tekniktir. Tekrarlar ile bilgiler yeniden kullanılacak hâle gelir. Tekrar yeniden öğrenme değil, öğrenilenlerin hatırlanmasıdır. Yapılan aralıklı tekrarlar bilginin uzun süre hafızada kalmasını sağlar. Yapılan araştırmalar ilk tekrarların daha sonra yapılan tekrarlara göre daha etkili olduğunu göstermiştir. 50 dakikalık bir ders süresinden sonra 10 dakikalık bir tekrar çalışması yapılması en uygun olanıdır. Sözel derslerde anlamlı tekrarlar okuma ve önemli yerleri not tutma şeklinde; sayısal derslerde ise problemlerin sonucuna ulaşıncaya değin çalışma şeklinde olmalıdır.
  • Tatil, çocuklarla ailelerin birlikte zaman geçirip etkileşime girip ailelerin çocukların iç dünyasını anlaması için iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde ailenin mümkün olduğu kadar bir arada olacağı zaman yaratması yararlı olacaktır.
  • Okul zamanında belli rutinlere (kalkış saati, çalışma saati vb.) alışmış çocuklar için tatil, sıkıcı geçen ‘boş zamanlar’ halini alabiliyor. Bu nedenle tatilde de kalkış ve yatış saatlerinin düzenli olmasına çalışın.
  • Eski fotoğraf albümlerini karıştırın. Eskiye göre ne kadar büyüdüğünü/zü ve hangi becerilerinizin geliştiğini paylaşın. Yaşam da bazen oturup değerlendirme yapılması ve neyin ne kadar istediğimizin değerlendirilmesi, şu anda nerede olduğunuza bakılıp yeni planlamalar yapılması gerekir.
  • Tatil boyunca alınan besinlere dikkat edin. Bazen uykuda geçen saatler atlanmış öğünler gelişmekte olan bünyede dikkatle izlenmelidir. Telefi edici beslenme seçenekleri artırılmalıdır.
  • Bilgisayar ve internet kullanımı konusunda sözleşme yapabilirsiniz. Televizyon ve bilgisayar başında günlük 2 saatten fazla kalınmamalıdır.
  • Evde internet varsa internete bağlanmak için belirlenen zaman sınırı aşıldığında şifre uygulamasını sözleşme maddesinde ele alabilirsiniz.
  • Bilgisayar veya televizyonu, herkesin kullandığı bir odada olması yararlı olur.
  • Anlamsız, önemsiz, şiddet içeren ve uygun olmayan televizyon programlarını izlememeye dikkat ediniz.
  • Eve misafir davet edin ve televizyonsuz bir ziyafet verin.
  • İmkânınız varsa kış tatili yerlerine gidin. Tarihi ve kültürel yerleri ziyaret ediniz.
  • Hobilerinize daha çok zaman ayırın. Yeni bir el becerisi veya hobi başlatınız.
  • Havanın uygun olduğu günlerde ailece piknik yapma, bisiklete binme, uçurtma uçurma, top oynama, yürüyüş yapma, balık tutma, yüzme, gezi gibi eğlenceli aktiviteleri deneye birsiniz. Ama riskli faaliyetlerden sakınınız.
  • Ailenizi, okumanın heyecan dolu dünyası ile tanıştırınız. Bunun için bir kitap-dergi, gazete, bulmaca vb. eğlenceli okuma ve kitapçı ziyaretleri yapabilirsiniz.

Keyifli, sağlıklı ve eğlenceli bir tatil geçirmenizi dilerim.