Miniklerimiz Latife Hanım Müzesindeydi

07 Aralık 2018
Özel Yeşeren Okulları ana sınıfı ve 1. sınıf öğrencileri aylık müze gezisi kapsamında Karşıyaka Latife Hanım Köşkü Anı Evini ziyaret etti. Ülkemizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın da son günlerini geçirdiği köşkte, öğrencilerimiz o döneme ait eşyalar ile Atatürk’ün, Zübeyde Hanım’ın ve Latife Hanım’ın balmumu heykelleri görme şansı elde etti. Öğrencilerimiz gezi boyunca yetkililerden ve öğretmenlerinden bilgi aldı.
Köşkün Hikayesi:
Atatürk’ün annesi hastalandıktan sonra doktorlar ona İzmir’in havasının iyi geleceğini söylediler. Bunun üzerine Atatürk, yaveri Salih Bozok’u İzmir’e gönderdi. (uygun bir ev araması için) bu evin Rumlardan kalan bir ev olmamasını özenle rica etti. Salih Bozok’un bu nedenle İzmir’e hareket ettiğini öğrenen Latife Hanım, Salih Bozok’u arayarak Karşıyaka’daki evlerinin Zübeyde Hanım için uygun olduğunu kendisine evi göstermek istediğini söyler. Salih Bozok'la birlikte eve girdiklerinde istasyona yakın olan bu evin uygunluğuna karar verdiler. Zübeyde Hanım son günlerini huzur içinde geçirdi. (Zübeyde Hanım felçli idi.)
Atatürk; Salih Bozok Ankara’ya dönüp Zübeyde Hanım’ı almaya gittiğinde Latife Hanım evi Zübeyde Hanım için hazırlamaya başladı. Evin tüm eşikleri kaldırılarak Zübeyde Hanım’ın tekerlekli iskemle ile dolaşmasına uygun hale getirildi.
Salih Bozok Zübeyde Hanım’ı getirdi. Zübeyde Hanım’ın ilerlemiş durumda olan rahatsızlığı daha fazla yaşamasına izin vermedi. Evin bahçesinde bulunan selvinin Atatürk ve Latife Hanım için dikildiği söylenir. (Kurumun sayfasından alıntıdır).