Kasım Ayının Yazar Konuğu Mavisel Yener

29 Kasım 2018
Özel Yeşeren Okulları öğrencileri, günümüzün en önemli çocuk ve gençlik edebiyatı yazarlarından biri olan Mavisel Yener’i konuk etti. Öğrencilerimizin çağdaş yazarları daha yakından tanıması amacıyla düzenlenen söyleşide Yazar Mavisel Yener öğrencilerin sorularını yanıtladı, kitaplarını imzaladı. Edebiyatın değişik alanlarında 120 eseri bulunan ünlü yazarın ‘Öykü Yazmayı Seviyorum’, ‘Dolunay Dedektifleri’, ‘Mavi Zamanlar’ ve ‘Kayıp Kitaplıktaki İskelet’ adlı eserlerini okuyarak nitelikli bir söyleşi gerçekleştiren öğrencilerimizi ve Türkçe bölümümüzü kutluyor, değerli yazarımıza çocuklarımıza olan katkıları ve ziyaretinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Mavisel Yener Kimdir?
Ankara doğumludur. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldu.
Çocuklar ve gençler için roman, şiir, öykü, masal, radyo oyunu ve tiyatro oyunu türlerinde birçok yapıtı vardır. Uzun yıllardır Cumhuriyet gazetesinin haftalık kitap ekinde inceleme ve eleştiri yazıları yazmaktadır. Mavisel Yener’in pek çok öyküsü, masalı ve şiiri ilköğretim ders kitaplarında yer almaktadır.
İki yıl süreyle Gazete Ege’de çocuk sayfası hazırladı. Haber Ekspres gazetesinin çocuk sayfasında köşe yazarlığı yaptı. Varlık, Virgül, Edebiyat Eleştiri gibi yazın dergilerinde yazıları yayımlandı. TRT-İzmir radyosunda, Yüreğimizdeki Sesler ve Kitap Kurdu adında iki radyo programı hazırlayıp sundu. TRT İzmir Radyosu’nda iki yıl süreyle “Mavi Mektuplar” isimli yazın köşesini hazırladı, sundu. 2007’de TRT İzmir Radyosu’nda “Mavi Sözcükler” isimli köşeyi hazırladı.
Mavisel Yener, İki yazar arkadaşıyla (A. Akal, N. Yılmaz) birlikte kaleme aldığı Mor Gece Mavi Gün isimli oyunu Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 2007 sezonunda sahnelendi. Yine aynı yazarlarla birlikte yazdığı ”Kırmızı Şemsiye” adlı oyunu, 2011‐2012 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi.
Yener, Edebiyatçılar Derneği, Yazarlar Sendikası, Dil Derneği ve P.E.N. Yazarlar Derneğinin üyesidir. Aynı zamanda çocuk yazını alanında atölye eğitmenliği de yapmaktadır.
Ödülleri :
Yaşar Kültür ve Eğitim Vakfı’nın Yazı Ödülü (1978),
Yeni Asır gazetesinin İçimizdeki Köşe Yazarları Ödülü (1998),
”Evinden Kaçan Masal” ile Tömer Anadili Masal Yarışması Ödülü (1999),
”Su Yeşili” öyküsü ile Tömer Anadili 2000’e Öyküler Yarışması Ödülü (2000),
”Üşengeç” adlı yapıtıyla BU Yayınevi Çocuk Mizah Öyküleri ödülü (2001),
Samim Kocagöz Öykü Birincilik Ödülü (2002),
Ömer Seyfettin Öykü Birincilik Ödülü (2002),
Kayıp Seslerin İzinde adlı romanıyla BU Yayınevi Çocuk romanı birincilik ödülü (2002),
Mavi Zamanlar adlı eseriyle Birincilik ödülü (2003),
Mavi Ay adlı ortak yapıt ile Çocuk Edebiyatçıları Birliği Yılın Çocuk Şiiri Kitabı Ödülü(2004),
İzmir’i Sevenler Platformu’nun, Başarılı ve Mücadeleci Türk Kadını Onur Ödülü (2004),
”Ocakçı Gözleri” isimli öyküsüyle Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri ödülü (2005),
ÇGYD (1994‐2008) arasında, 15 Yılın En İyi Çocuk Şiirleri Kitabı Özel Ödülü ( A. Akal’la birlikte) (2009),
Çamlaraltı Koleji Cumhuriyet’e Sahip Çıkanlar Büyük Ödülü’nü (2012)
Kosova’da Yılın Çocuk Yazarı Ödülü (2013)
Hans Christian Andersen Ödülü’ne Türkiye’nin 2018 yılı adayı olarak gösterildi.
Eserlerinden Bazıları
Evinden Kaçan Masal, Vampir Öyküsü, Çikolata Zamanı, Zeki'nin Zekâsı Kaçtı, Üşengeç, Zaman Torbası, Komik Şiirler, Kızlar Sünnet Olur mu?, Şaşkın Şiirler, Dinozorla Kahvaltı, Sihirli Masallar, Mustafa Kemal'in Kayıp Seslerinin İzinde, Sırsayar, Derin Yırtmaç, Gitme Dönmezsin, Dolunay Dedektifleri 1 İz Peşinde, Dolunay Dedektifleri 2 Dehşet Mektuplar,  Dolunay Dedektifleri 3 Mumya Dükkânı, Dolunay Dedektifleri 4 Korkunç Satranç, Dolunay Dedektifleri 5 Ölüler Ormanı, Çılgınlar Sınıfı Korsan Takımı,  Çılgınlar Sınıfı Çıldıran Kasaba, Uçan Goril,  Köpek Okulu, Köpeğim Aşık Oldu, Tırtıl Teyze, Küçük Dedektif Birce, ‐Masalcının Mektubu,  Mavi Orman, Dipsiz Göl, Ödev Makinesi, Düş Sandığı, Mavi Zamanlar, Şiir Saldım Gökyüzüne, Kayıp Kitaplıktaki İskelet (A.Akal ile ortak çalışma), Öğretmen Neden Çıldırdı?, Hayaletten Mektuplar, Çılgın Köpek Dizisi, Kedi Ted'in Serüvenleri
Şiir Kitapları:
Mavi Ay, Kuş Uçtu Şiir Kaldı, Kar Sesi, Şiirimi Kedi Kaptı, Ay Kaç Yaşında?, Denizin Büyüsü, Kırmızı Şemsiye, Kaç Güneş Var (A.Akal ile ortak çalışma), Önce Çocuklar Düşledi (2004)